Descriere

În prima parte, elevii au primit fișe de lucru ce au vizat competențe specifice disciplinelor CLR, MEM, AVAP, DP, cu o abordare integrată. Pe măsură ce copiii colorau imaginile din fișe, respectând codurile de culori indicate prin cerințe clare, i-am provocat la discuții libere despre planurile de vacanță, despre felul în care au perceput activitățile din primul lor an de școală. Astfel, părinții au avut ocazia să înțeleagă mai bine relația elev-cadru didactic și elev-elev.
Partea a doua a fost o activitate practică, în care au lucrat împreună, copil și părinte: * pe o coală verde, au conturat și decupat mâna dreaptă sau stângă a părintelui; apoi, copilul a scris cu carioca ”MAMA”/”TATA”, după caz; * au primit altă coală de aceeași culoare, cu conturul mâinii mele, pe care l-au decupat; apoi, copilul a scris fie numele meu, fie ”DOAMNA”, fiecare cum a dorit; * au primit o coală galbenă, cu conturul unei flori ( sau soare), pe care au decupat-o; *apoi, cartonul suport pentru finalizarea lucrării și au avut posibilitatea să aleagă între două culori pastel; au lipit mai întâi cele două mâini, simetric, iar între ele, în partea de sus, floarea, în mijlocul căreia au lipit fotografia cu chipul propriului copil. Au înțeles cu toții simbolistica acestei lucrări: pentru ca floarea/copilul să crească frumos și să se dezvolte armonios, are nevoie de …cele două mâini: familia și școala, reprezentată prin doamna învățătoare! Mesajul zilei, descoperit de către părinți, la final, prin plierea hârtiei, după liniile trasate, a fost citit în cor, de mai multe ori:”NICIUNUL DINTRE NOI NU POATE SĂ FACĂ SINGUR CEEA CE AM PUTEA SĂ FACEM TOȚI ÎMPREUNĂ”( preluat de la un curs organizat de CCD București).

Scopul activității

Construirea unei relații de încredere între școală( reprezentată de învățător în acest caz) și familiile elevilor/ O școală prietenoasă pentru toți!

Obiectivele educaționale ale activității

Obiectivele educaționale ale acestei activități au vizat formarea unei atitudini corecte a familiilor față de școală, dar și competențe de comunicare în contexte variate la elevi, a unui comportament civic bazat pe respect reciproc.

Relevanța activității

Activitatea a avut marele merit de a-i ajuta pe copii să înțeleagă firescul relației școală-familie, în sprijinul formării unui comportament civic adecvat. Pe tot parcursul activității, copiii s-au comportat natural, așa cum o fac zilnic la ore, tocmai pentru că au fost pregătiți în acest sens. Au știut de la începutul semestrului al II-lea că părinții lor vor veni într-o bună zi la școală și vor lucra împreună cu ei. Starea de bine ne-a însoțit pe toți în această zi ( și nu numai)!