Descriere

Pe o perioadă de trei zile (27 – 29 aprilie 2018) în cadrul activitatii „Vreau sa fiu voluntar!”, celor 123 de tineri participanți din județele Tulcea si Constanța li s-a creat spațiul necesar pentru a înțelege și a învăța dimensiunile culturale, realizarea de activități socio-culturale și activități de petrecere a timpului liber. Au fost tratate următoarele teme: participare şi acţiune democratică, organizarea grupului, planificarea activităţilor, metode de motivare şi de recrutare a voluntarilor, managementul activităţilor, metode de evaluare.

Participantii au acumulat cunostinte în domeniul educației culturale;în domeniul teoriei de Lider; în domeniul teoriei Educație formală vs. Educație non formală; în domeniul tehnicilor și instrumentelor folosite în cadrul activităților de evaluare; în domeniul promovării unui eveniment socio-cultural; în domeniul realizării unui eveniment cultural în comunitate și a criteriilor de evaluare a unui astfel de eveniment.
Metoda jocului a fost predominanta: jocuri de forță, de strategie, de logică, de încredere, etc.

S-au încheiat parteneriate cu ONG Asociația Grupurilor Locale de Tineret, CMI Canache Luminița, și școlile de proveniență ale participanților (Colegiul Anghel Saligny –Tulcea, Școala „I.L.Caragiale” – Tulcea, Liceul Tehnologic Măcin, Școala Gimnazială Valea Nucarilor, Liceul „Ioan Cotovu” Hârșova

Scopul activității

Asigurarea premiselor dezvoltării personale a elevului prin activităţi ludice adaptate particularităţilor de vârstă, prin constientizarea implicarii ca voluntar.

Obiectivele educaționale ale activității

  • Asigurarea premiselor dezvoltării personale a tinerilor și copiilor prin activităţi socio-culturale adaptate particularităţilor de vârstă, prin constientizarea implicării acestora ca voluntari.
  • Dezvoltarea abilităților de organizare a unui Eveniment Cultural în beneficiul tinerilor prin instruirea unui număr de 100 de tineri în cadrul activitatii “Vreau sa fiu voluntar!” organizată in Daeni, jud. Tulcea.
  • Implicarea celor 100 de tineri în dezvoltarea durabilă a localității lor de proveniență prin organizarea unui Eveniment Cultural în folosul tinerilor și al copiilor
  • Creșterea gradului de educație culturală în randul copiilor și tinerilor prin oferirea de alternative de petrecere a timpului liber și implicarea lor în activităţi socio-culturale.
  • Relevanța activității

    Proiectul “Vreau sa fiu voluntar !” este adresat tuturor elevilor din sistemul de învăţământ, fie că sunt elevi voluntari, care realizează această activitate, sau elevi care beneficiează de ea. Este un proiect care foloseşte şi promovează jocul ca un stil de viaţă în perioada de formare a copilului. Are la bază voluntariatul prin activităţi ludice. Concret, echipa de voluntari, pregatita teoretic si practic de formatori din cadrul AGLT (Asociatia Grupurilor Locale de Tineret) va realiza săptămânal, pentru o clasă (I-VI si/sau gradinita sau orice elevi doritori să se joace organizat) o oră cu jocuri interactive. Clasele vor alterna, în aşa fel încât cât mai mulţi elevi din şcoala să poată beneficia de aceste jocuri. De asemenea vor desfasura in comunitatea din care provin activitati de ecologizare, intalniri cu tineri si varstnici, actiuni umanitare pentru familii si batrani nevoiasi.