Descriere
Activitatea a fost realizată cu elevii clasei Pregătitoare A și a constat în realizarea de desene, felicitări și obiecte de decor specifice sărbătorii Paștelui, care se apropia, cu scopul declarat de a le înfrumuseța locul de muncă celor aflați în linia întâi, medici și personal medical din câteva spitale clujene. Lucrările au fost realizate de copii acasă, singuri sau împreună cu părinții.
În cele două săptămâni ale vacanței de Paște ne-am întâlnit pe ZOOM din două în două zile, pentru a face schimb de experiență și pentru a descoperi idei noi. Copiii au îmbinat în mod foarte creativ diverse tehnici de lucru, de la desen și pictură la colaj și lucrări din materiale reciclabile. Subliniez faptul că toate materialele folosite de copii erau din cele existe în casele lor, nimic cumpărat în perioada desfășurării proiectului având în vedere că era perioada cu toate magazinele închise.
Mesajele scrise de copii pe felicitări și desene sunt emoționante, unele din ele au chiar mici versificații sau rime compuse de ei, aplicând astfel cele învățate la orele de comunicare. Părinții au considerat proiectul ca fiind o repetiție pentru fiecare familie deoarece au realizat apoi decoruri și pentru masa pascală a fiecăruia dintre ei.
Scopul activității
– Formarea competenţelor centrate pe schimbare, afirmarea iniţiativei, a relaţiilor constructive cu ceilalţi, lucrul în echipă, cooperarea, colaborarea; – Formarea și manifestarea unor atitudini favorabile luării deciziilor și exprimării opiniilor în ceea ce privește grupul din care fac parte; – Formarea unor atitudini pozitive față de valorile fundamentale reale din societate
Obiectivele educaționale ale activității
– Înțelegerea sentimentului de responsabilitate față de sine și față de cei din jur precum şi ataşamentul, dragostea sau spiritul de sacrificiu faţă de semeni;
– Formarea unui set de atitudini pozitive față de valorile reale ale societății;
– Dezvoltarea spiritului de echipă, a aptitudinilor și înclinațiilor artistice;
– Dezvoltarea încrederii în forțele proprii și a echilibrului emoțional.
Relevanța activității
Elevii au confecționat un număr de 92 de lucrări printre care desene, felicitări, ghirlande și coșulețe, fiecare după talentul și priceperea sa. Au învățat să recicleze: fiecare obiect nefolosit, fiecare ambalaj sau jucărie stricată a reprezentat o părticică dintr-o lucrare. De asemenea, au învățat să coopereze, să lucreze în echipă împreună cu părinții, întărind legătura cu aceștia, crescând astfel calitatea timpului petrecut împreună. Au trăit frumusețea unui act caritabil și au pus o părticică din suflețelul lor în fiecare lucrare realizată. Au înțeles că și ei fac parte din comunitate, că și ei pot face ceva relevant pentru cei din jur, iar acest lucru i-a făcut să crească în proprii lor ochișori, să le crească încrederea în forțele proprii. Mi se par foarte importante aceste aspecte, mai ales la o vârstă atât de fragedă ca a lor (Fig. 1-8). S-a manifestat apoi bucuria de a fi „curajoși” ca urmare a purtării un dialog în cadrul emisiunilor Radio Cluj, în special a emisiunii „Sesam, deschide-te” (11,13 și 18 aprilie 2020).