Relevanța activității
Studiile elaborate la nivelul populației școlare din România relevă o creștere constantă și alarmantă a elevilor supraponderali, aspecte subliniate în mod insistent, prin exemple concludente, în cadrul Conferinței anuale Prevenirea obezității la vârsta copilăriei – Tradiții sănătoase pentru copii sănătoși, la care particip de 7 ani, ca participant la Proiect ( aspecte care sunt oglindite pe platforma Proiectului, dar și pe site-ul editurii UAIC, unde se realizează o descriere succintă a volumului colectiv Prevenția obezității la vârsta copilăriei, coordonat Veronica Mocanu, la care am participat și eu ca autor). Experiența dobândită în cadrul multiplelor întâlniri de lucru și a numeroaselor participări la aceste conferințe – care reunesc atât medici, psihologi, profesori universitari, reprezentanți ai ISI Iași, specialiști în diverse domenii (educație, sănătate, nutriție, sport) – mi-a asigurat un bagaj solid de informații teoretice de calitate, validate din surse sigure și acreditate, iar experiența profesională și competențele personale mi-au asigurat alegerea celor mai favorabile contexte de aplicabilitate.
La nivelul colectivului pe care îl coordonez, au existat elevi cu exces de greutate, proveniți fie din familii cu părinți supraponderali, fie victime ale unor medii dezorganizate. De asemenea, o parte semnificativă din elevii clasei avea părinți plecați în străinătate, la muncă, ei aflându-se în grija bunicilor, rudelor sau fraților mai mari. Din acest punct de vedere, ei nu au beneficiat de o îngrijire corespunzătoare în ceea ce privește alimentația, hrana lor zilnică constând, în mod principal, din mâncare de tip fast food. Aceștia nu au beneficiat de o educație nutrițională corectă, fiind influențați de exemplele negative oferite de mediu. Privind lucrurile din această perspectivă, activitățile derulate în cadrul proiectului le-au oferit un suport și un model bun de urmat.
Impactul asupra elevilor a fost unul major, căci s-a înregistrat scăderea în greutate a unor elevi aflați în zona de risc, din punct de vedere al supraponderabilității și, totodată, numărul elevilor implicați în activități sportive extracurriculare a crescut ( aspect afirmat atât de elevi, cât și de părinți și prezentat în filmulețe/reportaje realizate ca exemple de bună practică și mediatizate atât pe platforma Proiectului și în cadrul conferințelor naționale, cât și în presa locală.