Descriere

Participanți: 40 de elevi din clasele a V-a A si B. Perioada: februarie – mai 2019
Locul de desfășurare: Sala de clasă din Școala Gimnazială nr 3 și în mediul online.
Resurse: fonduri proprii
Fiind la o vârstă când poveștile și super eroii sunt prietenii lor cei mai de preț, am ales să le stimulez creativitatea și i-am înscris la concursul de lectură avizat MEC, intitulat “Turn Non-Fiction into Fiction”, în mai 2019 organizat în parteneriat cu editura Express Publishing.
Proiectul a constat în lecturarea unor cărți de tipul CLIL, în format electronic și interactiv(digibooks) în limba engleză nivel A2 și A2+, pentru copii, de tip documentar despre diferite teme actuale, precum: Animale ciudate ale globului, Egiptul antic, Pui de animale, Dinozaurii planetei, Sistemul solar.
După ce copiii au citit acele cărticele cu informații interesante și de tipul „Știați
că..”, provocarea a fost ca împreună să se inspire din tot ce au citit, să dea viață unor personaje imaginare și să creeze o cărticică de benzi desenate de 8 pagini. I-am împărțit în 5 grupuri diferite, fiecare grup având una din cele 5 cărți alese de ei. Au avut la dispoziție creioane colorate, hârtie colorată, foi și pixuri. Elevilor le-a plăcut foarte mult lucrul în grup și faptul că vor putea crea ei singuri ceva unic. Animalele din documentare au prins viață și denumiri. Am folosit multe adjective, descrieri scurte, dialoguri scurte, tehnica colajului și multe desene.
Rezultatul a fost unul cât se poate de original: doi dinozauri ajutați de mai multe animale ale planetei cu puteri magice au încercat și au reușit să salveze planeta Pământ de la o invazie a extratereștrilor, cu ajutorul unei pietre magice, găsită în Egiptul antic. Numele a fost: The magic stone.

Scopul activității

Scopul acestui proiect educațional a fost să stârnesc curiozitatea elevilor mei din clasa a V-a A, la orele de limba engleză și să le dezvolt creativitatea, folosindu-mă de calitățile artistice ale acestora, prin metoda CLIL (Content and Language Integrated Learning), adică prin învățarea integrată a conținutului și a limbii.

Obiectivele educaționale ale activității

– consolidarea si extinderea cunoștințelor de limba engleză la cei mici
– îmbunătățirea gândirii critice
– promovarea poveștilor în rândul elevilor de clasă gimnazială
– dezvoltarea unei scrieri creative.

Relevanța activității

Rezultatele acestei activitati au fost pe masura: • multime de desene si imagini cu personajele si informatiile invatate • Un colaj de benzi desenate • Achizitionarea unor carti digibooks marca Express Publishing, partenerul nostru din resurse proprii imbogatirea vocabularului • Descarcarea aplicatiei www.expresspublishingdigibooks. • Stimularea invatarii online si pe diferite mijloace electronice. • Poze de promovare a activtatii pe reteaua de socializare FB si pe grupul de Whatsap al parintilor. Impactul a fost cat se poate pozitiv si s-a resimtit atat in randul elevilor cat si in randul parintilor acestora. Elevii s-au mobilizat, au lucrat in echipa, s-au autodisciplinat in realizarea sarcinilor si s-au ajutat intre ei.