Scopul activității
De comunicare de informaţii şi creare de deprinderi sociale.
Canalul de youtube Talentaţii de la 78, inaugurat în octombrie 2018, a fost realizat ca urmare a necesităţii ca şcoala noastră să ţină pasul cu tendinţele sociale, cu aspiraţiile elevilor şi cu nevoia tot mai mare de comunicare între membri comunităţii şcolare. Canalul a fost gândit de la început ca instrument de lucru pus în mâna elevilor, care au devenit administratori, creatori de materiale educaţionale, actori, scenarişti, promotori ai activităţilor şcolii în care îşi desfăşoară activitatea. Pe parcurs, s-a dovedit foarte util şi pentru părinţi, care au devenit mult mai apropiaţi de preocupările şi realizările copiilor lor. Deşi materialele realizate până în prezent se desfăşoară mai degrabă în sfera socială, având legătură cu disciplinele istorie, cultură civică, arte, tehnologie, invitaţia de a participa cu materiale s-a făcut către toate disciplinele, canalul fiind în plin proces de dezvoltare.
De comunicare de informaţii şi creare de deprinderi sociale.
Faptul că ne desfăşurăm activitatea într-o şcoală mică (8 clase de gimnaziu, circa 180 de elevi) face posibil ca toată lumea să cunoască destul de bine pe toată lumea. Astfel, elevii aflaţi în categoria de risc (cei cu părinţi plecaţi în străinătate, cu situaţie financiară precară, cu părinţi abuzivi, cu anturaj nesănătos, cu tendinţe spre violenţă şi absenteism etc.) sunt identificaţi şi ajutaţi imediat.
Din perspectiva proiectului de faţă, considerăm că sprijinul pentru ei este intrinsec: atâta vreme cât se leagă din ce în ce mai strâns comunitatea şcolară, iar elevii aflaţi în risc sunt permanent încurajaţi şi integraţi, sentimentul de apartenenţă creşte, iar riscul de abandon al şcolii scade.
De la începutul proiectului, elevii din această categorie au fost incluşi în diferite faze ale proiectului: ca actori, ca participanţi la activităţi, ca realizatori de materiale sau beneficiari ai unor ajutoare materiale: două tablete câştigate la concursurile din anul trecut au fost donate, iar activitatea în decembrie este destinată lor.
Prin conţinuturile materialelor educaţionale promovăm toleranţa, atenuarea bullyingului, acceptarea diferenţelor etnice sau sociale, întrajutorarea, astfel ca elevii cu risc să se simtă acceptaţi şi sprijiniţi.
Parteneriatul cu Asociaţia Proetnica a condus, numai în ultimul an, la realizarea în şcoală a trei proiecte destinate egalităţii de şanse, educaţiei interculturale şi multietnice, iar pe canalul de youtube activităţile proiectului au condus la realizarea a cel puţin zece filme tematice (ultimul dintre ele, numit Tărâmul în care toţi sunt bineveniţi, a fost realizat de elevii clasei a V a B şi a avut premierea în 13 iunie.