Scopul activității
Manifestarea interesului față de natură prin identificarea unor soluții noi în rezolvarea unor situații provocatoare și prin participarea la evenimente organizate în contexte nonformale.
Un parteneriat inter-instituțional cu Secția de Științe ale Naturii a Muzeului Național al Banatului s-a extins la un parteneriat cu mediul. Intenția de a sensibiliza elevii clasei a V-a în legătură cu ”Ziua Habitatului” s-a transmis ca o undă la nivelul copiilor în intenția de a susține acțiunile de protejare a naturii. Întrebarea de la finalul activității a fost: ”Ce putem face noi, ca și copii, pentru a ajuta natura la un nivel mai larg?” Răspunsul formulat, în urma unor discuții, a fost: ”Să ajutăm oamenii mari, pasionați de mediu, și să anunțăm și alți copii despre acest lucru.” Afectați, la aflarea informațiilor despre dispariția unor specii din cauza pierderii habitatului, elevii s-au mobilizat în ziua următoare și au inițiat un târg cu hrană sănătoasă, realizată de către ei, cu scopul strângerii de fonduri pentru susținerea unor ONG-uri de mediu. Pentru că a fost un succes, au repetat experiența în următoarele două zile.
Manifestarea interesului față de natură prin identificarea unor soluții noi în rezolvarea unor situații provocatoare și prin participarea la evenimente organizate în contexte nonformale.
Recunoașterea evenimentelor din Calendarul Ecologic. Realizarea de parteneriate funcționale cu alte instituții. Identificarea rolului ONG-urilor de mediu în protejarea naturii. Implementarea unui proiect de voluntariat pentru susținerea ONG-urilor sau inițiative umanitare.
Îmbunătățirea relațiilor între elevii clasei, fiind focusați pe un scop comun. Adopție la distanță a unui râs (s-a primit un exemplar de pluș care a devenit mascota clasei) pentru susținerea ONG-ului WWF România. Achiziții hrănitor și hrană pentru păsările sedentare, pentru susținerea ONG-ului Societate Ornitologică Română. Achiziție joc pentru recunoașterea speciilor de păsări migratoare și sedentare și participarea la concursul național ”Olimpiada speciilor”, inclusiv la etapa națională, pentru susținerea ONG-ului Societate Ornitologică Română. Jetoanelor din joc le-am atașat magnet pe spate și au fost postate pe tabla clasei câteva luni, astfel în fiecare pauză se jucau recunoașterea speciilor de păsări.Văzând că sunt interesați de identificarea lor, i-am înscris la concursul național ”Olimpiada speciilor”, organizat de Societatea Ornitologică Română”. Am participat la toate etapele: locală, județeană, regională, națională), unul dintre elevi chiar la etapa națională. .