Descriere

Activitatea s-a desfasurat in sala clasei sub forma unei dezbateri cu elevii si parintii in vederea responsabilizării şi conştientizării copiilor cu privire la pericolele navigării pe internet şi capcanele în care pot să cadă în cazul în care nu respectă anumite recomandări. Elevii au urmarit un material video cu rol educativ apoi au fost impartiti în 2 grupe. Foaia de flipchart se împarte în două coloane și se desenează un soare, respectiv un norișor în partea de sus a fiecărei coloane și se scriu textele Beneficii, Riscuri în cele două coloane. Pe coala de flipchart, elevii lipesc mesajele care exprima beneficii si riscuri ale utilizării internetului. Se analizează răspunsurile fiecărui grup, iar acolo unde este nevoie se aduc completări celor prezentate. La finalul activitatii, li s-a propus elevilor cat si parintilor un “Parteneriat pentru viitor” care sa antreneze elevii cat si cadrele didactice in elaborarea unei fructuoase colaborari cu alte scoli.

Scopul activității

Creșterea nivelulului de informare a copiilor, părinților cu privire la drepturile și responsabilitățile pe Internet privind datele personale.

Obiectivele educaționale ale activității

  • cunoașterea riscurilor în navigarea pe internet;
  • promovarea sigurantei copiilor din scoala noastra pe Internet;
  • activitati de constientizare si informare a pericolelor ce se găsesc in mediul virtual.
  • Relevanța activității

    Activitatea a vizat in mod special elevii aflati in situatii de risc, identificand solutii si modalitati de interventie care sa fie aplicate de catre intreg colectivul institutiei de invatamant si de catre parinti, pentru prevenirea si combaterea actelor de cyberbullying din mediul scolar si din mediul online.

    De-a lungul activitatii derulate, am invatat sa empatizez cu elevii, sa-i ascult mai mult, sa le dau sansa de a se exprima, de a se exterioriza, incurajandu-i sa o faca. Am descoperit impreuna de unde si ce inseamna slabiciunea fata de internet si cum pot parintii mai ales sa-i ajute pe copii sa petreaca mai putin timp in acest mediu virtual. Am evidentiat partea pozitva a internetului, dar am punctat si riscurile la care ne supunem. Ne propunem sa continuam acest gen de actiuni din dorinta de a raspandi siguranta in mediul online al copiilor nostri.