Descriere

Proiectul s-a desfășurat pe parcursul mai multor zile, în timpul săptămânii „Școala altfel”, elevii fiind îndrumați și sprijiniți în activități de profesori, părinți, preoți și membrii ai comunități. Activitățile s-au desfășurat în parteneriat cu Biserica Ortodoxă din Luna. În prima parte, s-a stabilit organizarea unui Târg de Crăciun, cu expoziție și vânzare a produselor confecționate din materialele achiziționate de elevi. Elevii au schițat mai multe modele de ornamente de Crăciun, pe care le-au decupat, colorat, lipit și asamblat.

A doua parte a fost organizarea expoziției cu vânzare și strângere de fonduri din donațiile părinților, elevilor, membrilor Consiliului Local, Asociației Femeilor Voluntare, Luna, agenți economici, precum „Luna Solai”, cadre didactice, alți membrii ai comunității.

Proiectul s-a încheiat cu o excursie organizată la Mănăstirea Dumbrava, unde au fost vizitate Centrul pentru îngrijire a pesoanelor vârstice și cel pentru copii, iar pe lângă suma de bani și alte donații, elevii au oferit persoanelor vârstice felicitări de Crăciun și au interpretat câteva colinde tradiționale.

Scopul activității

Strângerea de ajutoare materiale: bani, alimente, obiecte de îmbrăcăminte, jucării, cărți, provenite din donații și din vânzarea obiectelor confecționate de elevii noștri, pentru a veni în sprijinul material și mai ales spiritual a 4 elevi ai școlii noastre, care rămânând orfani de tată, au fost părăsiți de mamă, iar bunica paternă i-a încredințat spre îngrijire Centrului pentru copiii, din incinta mănăstirii de la Dumbrava.

Obiectivele educaționale ale activității

  • Dezvoltarea spiritului de solidaritate, empatie, altruism, dăruire, respect, îngăduință, voluntariat;
  • Însușirea și punerea în practică a virtuților Sfinților pe care-i au ca modele de bună purtare, devotament, conștiinciozitate, perseverență;
  • Întărirea spiritului de muncă în echipă, creativitate, originalitate;
  • Crearea unei strategii de lucru, întocmirea unui plan de acțiune care să îmbine cunoștințele dobândite la orele de curs a mai multor materii, pentru a crea, confecționa și valorifica produsele finite.
  • Relevanța activității

    Proiectul de activitate are la bază sintagma ,,Spune-mi și voi uita, învață-mă și-mi voi aminti, arată-mi și voi știi”. Nu este destul să le vorbim despre altruism, bunătate, respectul față de celălalte, acceptare celor diferiți de noi, dacă nu arătăm concret că sunt persoane care au nevoie de ajutor și este important cum oferim acel ajutor.

    Cei 4 frați au apreciat efortul colegilor, însă ce i-a impresionat cel mai mult, a fost faptul că nu au fost uitați, nu sunt singuri, cineva se gândește la ei. Cu toate că au fost duși din comunitate, ei au rămas în atenția colegilor de școală. Acest lucru cred că le-a mai dat o rază de lumină în viață, știind că sora cea mai mare (din clasa a V-a), nu a fost văzută zâmbind aproape deloc.