Descriere

Acest proiect complex a pornit din dorința de a găsi o alternativă plăcută și sănătoasă de ocupare a timpului liber ale copiilor care să înlocuiască jocurile pe calculator sau telefon. Prin activități de însușire a tehnicii vocale și instrumentale (de exemplu chitară) derulate pentru o mai bună motivație pentru studiu, am desfășurat periodic spectacole cu ocazia unor evenimente pe parcursul anului școlar (Crăciun, Ziua Culturii Naționale, sărbători ale primăverii, Ziua Copilului, etc) precum și activități ale vacanței de vară. Locațiile au fost variate, oferind elementul surpriză.

Partenerii au fost reprezentanți ai Consiliului local, ai Jandarmeriei, ai Bibliotecii Județene ,,Octavian Goga”, dar și ai Parcului Iulius Mall. De asemenea, pe durata ,,Săptămânii muzicale” am avut zilnic invitați surpriză (artiști al Operei Române -mezzosoprana Hordoan Alexandra, soliști de muzică folk – Emeric Imre, Ioan Onișor, trupe și solisti de muzică folk consacrați sau mai puțin cunoscuți). Activitățile zilnice din ,,Săptămâna muzicală” s-au desfășurat sub formă de repetiții la sala festivă a școlii, activități distractive de vacanță, ,,bucățica de sănătate” (un mic desert surpriză din fructe) și întâlnirea cu oaspetele surpriză al zilei. Săptămâna muzicală s-a încheiat cu un spectacol pe o scenă improvizată, în aer liber, într-una din locațiile mai sus menționate.

Scopul activității

Proiectul cultural ,,Fărâma de cultură” – ,,Săptămâna muzicală’’ are ca scop principal stimularea şi promovarea elevilor cu aptitudini în domeniul cultural – artistic şi a creaţiilor acestora, având ca specific muzica folk, atragerea unui număr cât mai mare de elevi şi tineri către acest gen muzical și în mod special, organizarea de activitați muzicale, sportive și educaționale pe perioada întregului an școlar, dar mai cu seamă a vacanței de vară.

Obiectivele educaționale ale activității

– Interpretarea de piese folk utilizând cunoştinţele şi tehnicile muzicale specifice;
– Dezvoltarea spiritului de competiţie prin participarea la activități;
– Cultivarea stăpânirii de sine, a optimismului şi încrederii în forţele proprii;
– Punerea în valoare a personalităţii tuturor copiilor prin activităţi artistice;
– Dezvoltarea echilibrului emoţional al copiilor, dar și a sensibilităţii acestora faţă de bucuriile generate de manifestările cultural-artistice.

Relevanța activității

Elevii participă cu mare drag la toate activitațile Proiectului ,,Fărâma de cultură”, se pregătesc minuțios pentru fiecare spectacol, învață să-și gestioneze emoțiile, crescându-le asfel încrederea în forțele proprii și stima de sine. Așteaptă cu foarte mare nerăbdare ,,Săptămâna muzicală”, precum și activitățile zilnice, repetițiile, întâlnirea cu fiecare oaspete surpriză, momentul savurării fructelor de la ,,bucățica de sănătate” și se pregătesc serios pentru spectacolul de la finalul săptămânii. De asemenea, distribuie invitații pentru prieteni si familie, promovează afișul cu evenimentul și se bucură de fiecare moment al săptămânii. Locația aleasă pentru fiecare spectacol de final le creează momente de emoție și bucurie sinceră. După spectacol, copiii socializează și împart impresii cu colegii, prietenii și ceilalți participanți.