Descriere

Rolul profesorilor și al părinților în educația copiilor este complementar și esențial pentru o educație completă, atât academică, cât și culturală, emoțională, socială și valorică.
Acest proiect li se adresează în egală măsura părinților, copiilor și învățătorilor. Consider că rata învățării crește și se menține ridicată în situațiile în care părinții se implică în sprijinirea copiilor prin diverse activități acasă și la școală. Părinții vor aprecia mai bine abilitățile și aptitudinile copiilor, problemele și posibilitățile de rezolvare a acestora în procesul învățării. Prin activitatea de parteneriat cu părinții ne asigurăm un sprijin în propria activitate. Învățându-i pe părinți să se implice în dezvoltarea copiilor lor, întărim interacțiunile și relațiile dintre părinți, școală și copii. Prin cooperarea reală și comunicarea cu părinții, școala pune bazele unei unități de decizie și de acțiune între cei trei factori. De asemenea, activitățile cu părinții duc la rezolvarea situațiilor problemă, a conflictelor posibile și a situațiilor de risc în dezvoltarea copilului.
Mi-am dorit să implic cât mai mult părinții în activitățile clasei și am încercat această nouă abordare practicată în străinătate, acolo unde am locuit timp de 10 ani, m-am perfecționat și am muncit patru ani într-un alt sistem educațional ( Montessori). Să fie ei în locul meu, pentru o oră, să-și dea frâu liber imaginației, să călătorească în minunata lume a copilărie unde totul este posibil. Astfel, încrederea lor în ei și stima de sine a copiilor crește. Părinții clasei și-au pregătit lecții frumoase, materiale didactice adecvate, chiar proiecte de lecție, din diferite domenii de activitate: geografie, istorie, arte, comunicare în limba română, fizică, muzică, educație pentru sănătate, educație civică și emoțională. Când școlile s-au închis am continuat online acest proiect. Am muncit împreună cu părinții și copiii și am editat o culegere de matematică pe care am dăruit-o online tuturor celor care au avut nevoie de ea pe diferite site-uri dedicate cadrelor didactice și o carte cu basme povestite de copii în limba română și limba engleză.

Scopul activității

Cultivarea și dezvoltarea parteneriatului dintre familie și școală, implicarea părinților în viața școlii, astfel încât să devină parteneri activi în educația copiilor și crearea de oportunități pentru valorificarea experiențelor pozitive dobândite de părinți în educarea copilului.

Obiectivele educaționale ale activității

– Dezvoltarea abilităților de a interacționa și empatiza cu propriul copil și cu nevoile acestuia.
– Stabilirea și identificarea rolului familiei în relația părinte-copil; școală-familie.
– Dezvoltarea capacității decizionale în ceea ce privește creșterea, dezvoltarea, educarea și orientarea școlară/ profesională a copilului.
– Crearea unui ambient nou și plăcut în școală prin activități comune cu părintii, venit în sprijinul relaționării cât mai eficiente cu propriul copil.
– Formarea și dezvoltarea unei culturi organizaționale bazate pe încredere, deschidere și toleranță.

Relevanța activității

Cred că cel mai important lucru pe care l-am făcut pentru copiii mei a fost să le aduc părinții într-un alt cadru și o altă dimensiune înafară de cea cunoscută de ei, adică spațiul școlar. Încrederea în ei, stima de sine, mândria, nu au făcut alceva decât să îi facă mai dornici de cunoaștere, de învățare, de stimulare în a își depăși propriile forțe și puteri. Am observant o altfel de dorință de a-și depăși condiția, au fost mult mai atenți, cei timizi și-au învins oarecum teama de necunoscut. Au fost mult mai deschiși și mult mai implicați în sarcinile propuse la școală, dar mai ales acasă, în momentul în care școlile s-au închis. Am observant că acum pot să vorbească liberi, fără a le fi teamă că greșesc, deci au mai multă încredere în ei. Avându-i aproape pe părinți, observând legătura pe care aceștia o au cu școala, nu pot să mărturisesc decât faptul că mai ales după implementarea proietului, increderea în școală a crescut enorm. Am un caz al unui copil care nu s-a putut adapta la o altă școală, acesta fiind vorbitor de limba italiană. Părinții spuneau că dacă nu se adaptează nici aici, vor merge înapoi in Italia. Copilul acum vorbește românește, este implicat în toate activitățile școlare și extrașcolare și nu mai există acum varianta de a merge în Italia. Părinți plecați în străinatate au venit special pentru a ține o lecție la noi la clasă, părinți divorțați s-au înțeles și au făcut lecții frumoase împreună.