Descriere

Proiectul Natura înainte de toate! conține cinci activități cu sarcini de lucru diferite, cu metode, de asemenea, deosebite, dar care urmăresc aceeași țintă, aceea de a proteja natura, mai exact toate organismele vii ce o alcătuiesc, în principal, copaci, plante, arbuști, etc. În fiecare activitate, am dezvoltat metode diferite (brainstormingul, masa rotundă, cafeneaua literară, turul galeriei, știu/ vreau să știu/ am învățat, interviul, minieseul, jurnalele de gândire, etc. Ca sarcini de lucru am folosit învățarea prin intermediul prezentării, al vizualizării, învățarea exploratorie ghidată, învățarea deschisă care s-au dovedit a fi foarte eficiente, distractive și plăcute pentru elevi. În acest proiect, noțiunile cu care am lucrat au fost din diferite domenii (biologie, geografie, limba și literatura română, jurnalism), acest aspect dând proiectului caracter interdiscilinar, iar ca parteneri în activități ne-au fost alături Liceul Teoretic ,,Dimitrie Bolintineanu”, Librăria Cărturești, firma de turism Trans Co Tours.

Scopul activității

De a dezvolta competențe-cheie în profilul noului absolvent.

Obiectivele educaționale ale activității

– promovarea educației ecologice în școală și dezvoltarea spiritului ecologic al elevilor;
– stimularea spiritului estetic prin creare de bijuterii inspirate de natură;
– conștientizarea cadrelor didactice privind educarea elevilor pentru protecția mediului într-un mod cât se poate de original și creativ.
– cultivarea dorinței de a scrie și de a aprecia frumosul.

Relevanța activității

După desfășurarea activităților, am observat o foarte substanțială schimbare de atitudine în comportamentul elevilor, mai exact în fiecare săptămână, pe rând, cu găletușa, turnau apă la rădăcina arțarului din curtea școlii; în fiecare săptămână, stergeau obiectele confecționate, apoi expuse de ei pe culoarul liceului (pandantive, cercei, brățări). Consider că activitățile din proiect au fost relevante, deoarece comportamentul ulterior, raportarea acestora la mediul înconjurător, la natură s-a schimbat semnificativ. Un alt aspect esențial și de menționat este acela că foarte mulți dintre cei implicați au devenitmai sensibili, epatici, mai frumoși sufletește, mai implicați, mai dornici să ajute natura sau măcar să nu-i facă râu, de nu-i pot face bine.