Descriere

Activitatea „împreuna,profesor-parinte„ a avut ca subiect marcarea Zilei Uniunii Europene. Eficientizarea parteneriatului real scoala-familie reprezintă o necesitate, nu un deziderat, intr-o perioada bantuita de lipsa de direcţie.Scoală modelează caractere, cultiva aspiraţii…si tot aici se fundamentează valori. Cum? Cu ajutorul profesorilor si părinţilor. Părinţii nu sunt piesele disparate ale unui puzzle numit COPIL. Se ştie ca orice sistem de educaţie ramane neputincios daca se izbeşte de indiferenta sau de opoziţia părintelui, lucru ce se simte profund astăzi. Este o realitate. Si, totuşi, exista soluţii, exista oportunităţi… Activitatea prezentata este una dintre ele.
1.Pentru a-i aduce in starea de „copii”, am apelat la amintirile părinţilor din primii ani de scoală. Am determinat astfel starea de emoţie si determinare.
2.Sarcina de lucru in echipe mixte copii-parinti: Scrie numele tarilor europene pe o harta muta. lnspira-te, având la fiecare Centru de activitate harţi, jocuri geografice, Geo etc.
3.Prezentarea rezultatelor fiecărei echipe de lucru la tabla Smart. Aprecierea rezultatelor obţinute prin colaborare.
4.Feed-back-ul părinţilor a fost inregistrat printr-o parada pe Covorul Roşu. Aceştia au prezentat un cuvant-esenta ce caracteriza activitatea,urmând apoi, in aplauzele tuturor, sa păşească incantat si increzator pe Covorul Reusitei-Covorul Roşu. Muzica ne-a însoţit atât la intonarea Imnului UE, cat si pe parcursul activităţii.

Scopul activității

Reconectarea profesorului si părintelui la lucruri esenţiale care tin de relaţiile dintre oameni, asumarea responsabilităţii, integritate, respect, cinste, contribuţie in comunitatea şcolara. Dezvoltarea credinţei conform căreia e necesar ca acţiunile educative ale celor doua institutii – scoala si familie – sa se desfăşoare pe un drum comun al responsabilitatilor, aspiratiilor si progresului. Promovarea unei strategii de implicare a familiei in viata scolii, centrata pe calitatea educaţiei, pe oportunităţi si posibilităţi reale.

Obiectivele educaționale ale activității

  • Să integrez in activităţile şcolare resurse educaţionale suplimentare, prin prezenta fizica a părinţilor in clasa;
  • Să evidenţiez efectele benefice ale participării active a părinţilor la activităţile scolii;
  • Să ofer oportunităţi reale de cooperare copii-parinti-cadru didactic;
  • Să provoc iniţiative de activităţi comune scoala-familie (initiative ale părinţilor);
  • Să extind comunitatea clasei, prin implicarea unui număr cat mai mare de părinţi proactivi;
  • Să ofer o soluţie de parteneriat real parinte-profesor-copii;
  • Să evidenţiez necesitatea unei comunicări eficiente profesor-parinte, in beneficiul unei educaţii durabile si profunde a copilului.
  • Relevanța activității

    Socializarea, implicarea in diferite grupuri de lucru (Centre de Activitate), responsabilizarea, respectarea unor reguli de grup, toleranta, ascultatrea activa, negocierea sunt calităţi atitudinale si caracteriale dezvoltate in cadrul unei activităţi de parteneriat copii-parinti. Băieţelul cu autism, elev al clasei mele, in vârsta de 9 ani, si-a invins fricile, temerile, a dobândit incredere in ceilalţi si in el insusi, colaborând, implicandu-se, descoperindu-se.