Descriere

Programul ,,Învață de la Profesioniști” și-a propus, în primul rând, să stimuleze comportamentele de sănătate în rândul elevilor, oferindu-le acestora oportunitatea de a prelua din obiceiurile de viață sănătoasă ale personalităților din domeniul sportiv care au fost invitate în cadrul orelor de sport, dintre care se remarcă Oana Raluca Haidu, Ștefania Stănila – gimnastică; Ionuț Rada – fotbal, Banto dos Santos -Capoera, Polina Stă nescu – Balet, Echipa de fotbal Universitatea Cluj, Echipa de Volei U NTT Data Cluj, Dacian Maskin – Tenis de masă.

Sportivii a început cu încălzirea, apoi au făcut demonstrații în fața copiilor, i-au învățat cum se păseaza corect o minge, cum se servește la volei, roata sau statul în maini la gimnastica, poate chiar o fentă la fotbal, buna dispoziție și munca în echipă fiind nelipsite. Fiecare copil a avut sarcini clare de lucru, unul să împartă echipele, altul să fie responsabil de materialele sportive, unii copii au făcut fotografii pentru a avea amintiri, alții au fost desemnați să vorbească în fața camerelor TVR Cluj. În acest fel, toți copiii au fost extrem de responsabili în ceea ce au fost desemnați să facă.

Nota inovativă a programului propus rezidă tocmai în a-i face pe copii mai conștienți de faptul că sportul nu se reduce doar la terenul de fotbal, ci mai degrabă este o parte a unui stil de viață menit să aducă echilibru, structură, disciplină și bunăstare în viața celui care îl practică.
Aducerea figurilor reprezentative ale sportului românesc mai aproape de elevi a simbolizat prezența unor adevărate puncte de referință și orientare în ceea ce privește profilul unei persoane perseverente în urmărirea propriilor scopuri, a unui exemplu pozitiv, care prin autodisciplină contribuie la dezvoltarea sa sănătoasă și armonioasă. Aspectele menționate în această secțiune poartă marca inedită a acestui program.

Scopul activității

Principalul scop al proiectului a constat în evidențierea exemplelor de bună practică privind folosirea în demersul didactic a metodelor activ-participative care conduc la o învățare eficientă. Un alt aspect vizat a fost bună colaborare, respectiv întâlnirea față în față între un sportiv de performanță și elevii liceului nostru. Copiii trebuie sa aibă în față lor mereu exemple de oameni care au ceva de spus, oameni muncitori, pasionați, serioși și cu rezultate notabile. Puterea exemplului este esențială în ziua de astăzi având în vedere că, copiii au din ce în ce mai puține exemple de astfel de oameni și nu mai au valori după care să se ghideze. Astfel, am decis să schimb puțin mentalitatea copiilor și să organizez ore diferite, captivante și dinamice.

Obiectivele educaționale ale activității

Deși în mod tradiţional activitatea sportivă organizată a fost considerată un mediu de dezvoltare pozitivă şi de socializare pentru copii, există situații în care sportul practicat în mod incorect și dezorganizat poate perturba dezvoltarea unui individ şi poate influenţa în mod negativ nivelul socializării acestuia. Importanţa şi influenţa sportului pentru copii va depinde în principal de natura interacţiunilor care se dezvoltă în cadrul comunității şi de calitatea atmosferei emoționale. Sportul asigură învăţarea şi respectarea normelor comune de comportament, regulamentul unei discipline sau competiții dând posibilitatea copiilor să asimileze informații despre responsabilităţile unui individ sau ale echipei din care face parte.

Se recomandă părinților să aibă aşteptări realiste în privința performanțelor copiilor în disciplina sportivă. Este, de asemenea, necesară crearea unui climat motivaţional deosebit. În astfel de condiţii favorabile, sportul poate îmbunătăţi iniţiativa şi independenţa copilului, precum şi stima de sine şi identitatea personală. Prin sport, copiii pot dobândi abilităţi diferite, pe care le pot folosi în activităţi în afara sălii sau terenului. Copiilor ar trebui să li se ofere oportunităţi de practică variate, în mai multe discipline sportive, evitându-se specializarea timpurie într-o singura disciplină sportivă.

Prin urmare, se remarcă importanța creării unui climat motivaţional în cadrul disciplinelor sportive prin accentuarea obiectivelor ce vizează dezvoltarea personală a elevilor, dar și punerea accentului pe buna dispoziţie, pe învăţare şi dezvoltarea de abilităţi şi competenţe noi, pe cooperare şi sentimente de autonomie.

Relevanța activității

Acest proiect a fost primit încă de la început cu mult entuziasm de către elevi. Din multitudinea de beneficii pe care acest program le-a adus-o, elementul-cheie care i-a determinat pe elevi să adore orele de sport a fost extinderea perspectivelor de dezvoltare personală. Altfel, de fiecare dată în număr crescând, a fost prezența, în imediata lor proximitate, a persoanelor pe care le văzuseră anterior doar pe micile ecrane. Având șansa să se adreseze lor în mod direct, să deprindă abilități, precum toleranța la frustrare, lucrul în echipă sau doar pur și simplu să asculte istoria de viață a acestor sportivi, programul a constituit un real succes, declarat deopotrivă atât la nivelul elevilor, profesorilor, cât și al părinților.