Descriere

Proiectul prezintă un obicei specific sărbătorilor de iarnă – pregătirea și așteptarea venirii lui Moș Crăciun. În așteptarea lui Moș Crăciun. Atmosfera de Crăciun aduce bucurie și amintește de cu precădere de anii copilăriei, de emoția așteptării împodobirii bradului, la clipa la care visăm să-l întâlnim pe Moș Crăciun.
Crăciunul este una dintre cele mai importante sărbători creștine și este așteptat cu mare entuziasm de toată lumea, indiferent de vârstă, uneori și de religie. Te gândești cu drag la cadouri, la colinde, la mirosul de brad și la vâscul din pragul ușii.
Tradițiile legate de Crăciun aduc simboluri naturale vechi de sute de ani.
Scopul proiectului este dezvoltarea capacității de cunoaștere și de înțelegere a caracteristicilor sărbătorilor de iarnă și de a conserva spiritul Crăciunului la copii.

Scopul activității

Dezvoltarea capacității de cunoaștere și înțelegere a caracteristicilor sărbătorilor de iarnă și de a nu se pierde spiritul Crăciunului la copiii. Promovarea obiceiurilor și tradițiilor noastre populare autentice românești în rândul elevilor, contribuind astfel la sensibilizarea copiilor în ceea ce privește arta și tradiția. Bucuria scrierii unei scrisori lui Moș Crăciun, scrisoare ce va fi citită personal de Moșu. Moș Crăciun există și ca îndeplini toate dorințele copiilor!

Obiectivele educaționale ale activității

Elevii au fost principalii beneficiari ai proiectului și au răspuns pozitiv. Am trimis scrisori, au făcut desene, au realizat casete din lemn pentru păstrarea scrisorilor și a obiectelor de valoare.
Elevii au cunoscut tradițiile și obiceiurile de iarnă specifice românilor și le-au împărtășit cu alți copii, părinți și profesori. Ei și-au dezvoltat spiritul de admirație față de valorile autentic românești.
Elevii au identificat caracteristicile anotimpului iarna prin activitățile desfășurate de Spiridușii Moșului.
Elevii au realizat casete de lemn pe care le-am pictat manual.

Relevanța activității

Impactul asupra copiilor a fost uriaș. Emoțional vorbind, copiii au rămas uimiți de această „minune” Aceștia au zis ca nu visau vreodată la asa ceva. Părintii, au mulțumit doamnei învățătoare pentru implicare, deoarece, sunt conștienți că, majoritatea dintre ei nu ar fi putut vreodată să le îndeplinească aceste dorințe.