Descriere

„Activitatea s-a desfășurat pe două planuri:
1. un proiect eTwinning „Clasa virtuală de fizică” – pentru elevi: acest proiect a fost creat pentru a oferi un spațiu de învățare online pentru studiul fizicii elevilor de gimnaziu, în perioada închiderii școlilor. Am avut ca parteneri alte 7 școli din țară dar și o școală din Republica Moldova. În spațiul proiectului elevii au găsit și parcurs într-un ritm adaptat situațiilor concrete care au apărut, sincron și asincron:
– suport teoretic, sub formă de manual digital, text, imagini dar și video;
– experimente cu materiale uzuale, pe care le pot replica acasă;
– experimente virtuale, videoclipuri științifice;
– sarcini de învățare cu grad mediu dar și ridicat de complexitate;
– instrumente de evaluare online ale lecțiilor prezentate;
– fișe de lucru/teste pentru activitățile propuse.
2. o bibliotecă virtuală „Fizica de acasă” – pentru profesori: aceasta s-a dorit a fi un mic ajutor pentru profesorii de fizică, o colecție virtuală de experimente cu materiale la îndemână, experimente virtuale, site-uri țtiințifice și alte resurse utile pentru studiul fizicii de acasă. Fizica pe facebook și pe youtube, colecția de teste pe KAHOOT, alte idei de clase virtuale și cursuri online au completat biblioteca.

Proiectul pune accent pe învățarea prin investigație, prin joc și chiar prin Gamification – folosirea experimentelor șia testelor pe KAHOOT, plus sesiuni pe ZOOM. Aceste metode pun elevul în centrul activității de predare/învățare/evaluare și fac din folosirea tehnologiei un mijloc pentru facilitarea învățării, nu un scop în sine, în „Clasa virtuală de fizică”. S-a ținut cont și de faptul că pentru mulți elevi fizica înseamană doar un șir de formule și definiții. Dar contactul cu această disciplină poate fi și altfel – interesant, procovartor, captivant. Cu materialele la îndemână, elevii pot realiza experimente deosebite, acasă, singuri sau cu părinții lor, activități care fac fizica mai atractivă și mai ușor de înțeles. Profesori, elevi și părinți se pot inspira din biblioteca virtuală „Fizica de /acasă”.

Scopul activității

Suspendarea școlilor din cauza COVID 19 ne-a arătat că tehnologia era singurul mijloc prin care puteam ajunge la elevii noștri. Prin urmare, a trebuit să reconsiderăm când, unde și cum se întâmplă învățarea și să ne adaptăm abordarea metodologică. Pentru a veni în sprijinul elevilor, continuând învățarea, imediat după închiderea școlilor am inițiat proiectul eTwinning „Clasa virtuală de fizică”, proiect aprobat de Centrul Național eTwinning România din 16.03.2020. prin funcționalitățile sale deosebite, platforma eTwinning ne permite să împărtășim resurse, să comunicăm și să colaborăm într-un mediu sigur. Fiind de ani buni ambasador eTwinning și Scientix, Expert Microsoft și formator în cadrul programului „Fizica Altfel”, într-o permanentă legătură cu aceste comunități profesionale, mi-am dat seama că era momentul să vin în ajutorul colegilor mei, era momentul colaborării și sprijinului reciproc și atunci mi-a venit ideea de a crea colecția de resurse „Fizica de acasă”. Aceasta a fost pusă la dispoziția colegilor profesori de fizică din România dar și din Republica Moldova, fiind prezentată în mai multe ocazii pe social media, în grupuri ale profesorilor, în diferite articole sau conferințe.

Obiectivele educaționale ale activității

„Obiective sunt raportate la curriculumul disciplinei și se referă, desigur, la formarea celor patru competențe generale, dar și de competențele specifice asociate acestora:
– investigarea științifică structurată, în principal experimentală, a unor fenomene fizice simple, perceptibile;
– explicarea științifică a unor fenomene fizice simple și a unor aplicații tehnice ale acestora;
– interpretarea unor date și informații obținute experimental sau din alte surse privind fenomene fizice simple și aplicații tehnice ale acestora;
Rezolvarea de probleme/situații problemă prin metode specifice fizicii.
Pe lângă rezultatele palpabile ale parcurgerii și rezolvării sarcinilor, cum ar fi forografii, video-uri, comentarii, desene, calcule matematice, experimente, etc, ne-am dorit dezvoltarea la elevii noștri a competențelor relevante pentru societatea actuală, în viziunea OECD – DeSeCo:
– manifestarea autonomiei;
– afirmarea/apărarea drepturilor, intereselor, responsabilităților, limitelor și nevoilor personale;
– dezvoltarea și managementul unor proiecte personale;
– abilitatea de a acționa într-un context mai larg/”în planul mare” (the big picture);
– folosirea limbii, a simbolurilor și a textului în mod interactiv;
– folosirea interactivă a cunoștințelor și a informațiilor;
– folosirea interactivă a noilor tehnologii;
– funcționarea în grupuri eterogene din punct de vedere social;
– relaționarea adecvată cu ceilalți;
– cooperarea;
– gestionarea și rezolvarea conflictelor.

Relevanța activității

Elevii foloseau de multă vreme tehnologia în scop de informare, socializare sau divertisment, iar uneori, pentru învățare. Acum a fost momentul de a o transforma în principalul instrument de învățare, întreaga activitate școlară mutându-se online. Un prim rezultat im portant al proiectului a fost dobândirea unei autonomii în învățare la elevi, ei reușind să realizeze investigații și experimente vistuale sau reale, pe platforme ca phet Colorado sau folosind manualul dgital (clasa a 7a), dar și idei de experimente din bibioteca virtuală pearltrees sau provocarile de pe KAHOOT. Al doilea rezultat a fost transformarea elevilor din consumatori de material digital, în creatori de materiale educaționale digitale, sub formă de experimente filmate/fotografiate sau teste pe KAHOOT, create de ei pentru colegii lor. La momentul desfășurării proiectului, putem considera că toți elevii, chiar și profesorii, întreaga educație se afla în risc. Riscul de a nu încheia în mod optim și sigur anul școlar 2019/2020, riscul de a se crea o ruptură între profesori și elevii lor, între școală și familie, toți ne-am confruntat cu o situație nouă și greu de gestionat. Principala mea îngrijorare a fost securitatea online a elevilor mei și cum să mă asigur că toată lumea din clasa online se simte conformatbil, în largul lui, ca și în clasa de la școală. De asemenea, era important ca toată lumea să înțeleagă materialul didactic păstrând ritmul individual de studiu. Elevii, indiferent de mediul din care provin, de posibilitățile materiale sau de caracteristicile de personalitate individuale, au fost atrași de modul în care s-a predat fizica pe platforma eTwinning, conform sondajului final. Am beneficiat de ajutorul valoros al comunitîții „Educație pentru științe” prin programul „Școala altfel la Măgurele”, desfășuat online în perioada 25-29 mai 2020. Dintre cele 15 webinarii prezentate, am ales 3, câte unul pentru fiecare clasă, iar elevii au participat cu entuziam la acestea, bucurându-se de resursele și informațiile prezentate de oamenii de știință implicați. O altă colaborare reușită a fost cu moderatoarea comunitîții „Inspirație pentru școală”, Violeta Daniela Nedelcu și invitata acesteia, scriitor SF Anamaria Borlan. Activitatea s-a desfășurat pe 1 Iunie, de ziua copilului și a fost numită „Cercurile bucuriei”, fiind foarte apreciată de elevi. Am promovat proiectul de predare online a fizicii, inspirând și alți profesori: – În social media, pe grupurile pe care le administrez/moderez: „Fzica Altfel Olt”, „Utilizarea instrumentelor web 2.0 în proiectele eTwinning, „Resurse educaționale ți instrumente digitale”, „C7 Cancelaria comunicatorilor”, etc.; – înarticole de presă de specialitate sau pe bloguri la nivel național și inetranțional: CEAE.ro, Edict.ro, thriveglobal.ro și blogul STEAM Descovery Week 2020; – la Conferința „Educație online”: – ca RED pe digital.edu.ro: – în webinarul din data de 19.04.2020 de la cursul CRED.