Relevanța activității
Deoarece toți elevii Centrului Școlar de Educație Incluzivă Caransebeș sunt copii cu Cerințe Educative Speciale aflați în situație de risc această activitate nu numai că le-a dezvoltat abilitățile artistico-plastice când aceștia au confecționat coronițe, felicitări și ornamente de Crăciun, dar în același timp s-au distrat la petrecere alături de elevi de la Liceul Pedagogic din Caransebeș, membri ai Clubului Impact Vox . Prin această activitate am scos și mai mult în evidență denumirea proiectului nostru ,, Diferiți, dar egali ” deoarece într-o societate egoistă și egocentristă omul uită că trăieşte în comuniune cu alţi oameni şi că alături de el se află semeni ce au nevoie de înţelegerea şi sprijinul său. Astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să învăţăm să ne acceptăm, să învăţăm să respectăm principiile democraţiei autentice, pentru că numai împreună vom reuşi să coexistăm într-o societate democratică europeană.
”Diferiţi, dar egali” – este un principiu al egalității şi respectului reciproc. În diversitatea etniilor și categoriilor sociale de pe pământ constă frumuseţea universului uman, fiecare dintre acestea contribuind la patrimoniu cultural cu specificul său. Istoria, tradiţiile, cultura fiecărei etnii reprezintă un capitol important al universalităţii. Eliminarea discriminărilor între oameni trebuie să înceapă cu eliminarea diferenţelor din educaţie după porunca dată de Mântuitorul Iisus Hristos care ne mărturiseşte că toţi oamenii suntem egali înaintea lui Dumnezeu: ,, Nu mai este iudeu, nici elin; nu mai este nici rob, nici liber; nu mai este parte bărbătească şi parte femeiască, pentru că voi toţi una sunteţi în Hristos Iisus.“ Galateni III-28 .
Noi am conceput acest proiect din dorinţa de a arăta lumii întregi că, deşi sunt diferiţi, elevii aflați in dificultate sunt totuşi egali (măcar) în faţa lui Dumnezeu care ne-a creat dacă nu şi în faţa semenilor noştri care uneori nu îi acceptă aşa cum Creatorul ne-a lăsat pe acest pământ. Citat :
,,Suntem şi noi fiinţe ca şi voi, poate uneori cu un suflet mai bun şi vrem să arătăm tuturor că şi noi putem să muncim, să învăţăm, să ne jucăm, să ne respectăm şi nu în ultimul rând să ne iubim aproapele aflat în suferinţă. Pentru că aşa ne-a poruncit Mântuitorul nostru să ne iubim unii pe alţii aşa precum şi El ne-a iubit pe noi lăsând deoparte slăbiciunile pe care unii dintre noi le avem. ”
Trebuie să învăţăm să ne respectăm reciproc, să comunicăm, să ne tolerăm, să cooperăm cu ceilalţi, deoarece doar aşa nu vor mai exista diferenţe între noi cei care suntem diferiţi, dar totuşi egali.