Descriere

Exemplul de bun practică a vizat realizarea pieselor de teatru în cadrul trupei ,,TincArt”, în care activează, pe lângă elevi din ciclul primar și liceal, cadre didactice, asistenți sociali, educatoare, contabile de la instituțiile din Tinca. Momentan, în trupă activează și un elev din plasament familial și o elevă cu părinți plecați în străinătate.

Interesul elevilor pentru activitățile care implică teatrul, introducerea materiei ,,JOC DE ROL” la ciclul primar, sunt doar două din motivele care m-au determinat să mă înscriu cu proiectul ,,CULTIVAREA CULTURII LOCALE PRIN TEATRU” la Concursul național de Proiecte anul din 2013, finanțat de PETROM SA, ,,Idei în Țara lui Andrei”.

Serbările școlare realizate cu elevii primei generații de sSep by step la Tinca nu au fost cele clasice, tradiționale. Alături de colega mea Popa Minodora, am încercat să includem teatrul, step by step, la serbarea zilei de 8 martie, cu ocazia Crăciunului, sau sărbătorirea finalului de an școlar. Am observat că publicul care venea la piesele de teatru ale copiilor era format nu doar din părinții acestora, ci și din locuitorii comunei.

Centrul Cultural din Tinca, deși a fost renovat, având o scenă frumoasă, modernă, nu era inclus în rândul scenelor pe care s-ar fi putut prezenta piese de teatru sau spectacole publicului tincan. Astfel, primele spectacole realizate i-au avut ca actori pe elevii primei generații în alternativa educațională Step by step la Tinca, pentru ca apoi, în urma înființării trupei de teatru ,,TincArt”, să diversifice componența acestei trupe, cu adulți și cu elevi de liceu. Din fosta clasă de elevi, doi au ales să joace în trupa de teatru, fiind deosebit de mândri că dețin acest privilegiu (de a juca în trupa de teatru a fostului lor învățător). Era vorba despre doi elevi timizi, care abia vorbeau în sala de clasă, dar care, după 2-3 spectacole, și-au schimbat modul de abordare a multor lucruri, au devenit mai deschiși, puteau vorbi liber, atât în mediul privat, cât și pe scenă, în fața unui public. Comunitatea din Tinca a răspuns pozitiv la aceste activități culturale.

Scopul activității

Cultivarea șimțului estetic pentru artă prin teatru.

Obiectivele educaționale ale activității

  • Dezvoltarea orizontului de cultură generală;
  • Stimularea interesului pentru cultură și artă;
  • Descoperirea și stimularea talentelor și aptitudinilor elevilor;
  • Orientarea spre pregătirea carierei;
  • Cultivarea pasiunii pentru literatură și teatru.
  • Relevanța activității

    Și elevii aflați în situații de risc și-au dovedit interesul maxim pentru teatru. De asemenea, elevul din plasament a devenit totodată și fotograful trupei, ca urmare a interului manifestat pentru arta fotografică.