Descriere

În cadrul acestei activități, am conceput un personaj și am plecat de la ideea că toți copiii își doresc ceva deosebit de Crăciun. Întrucât trăim într-o eră a tehnologiei, majoritatea copiilor sunt interesați de dispozitive electronice. Dar nu trebuie uitat nici cum se petrecea odinioară Crăciunul și ce fel de daruri primeau copiii de atunci. Astfel de momente, cu povești despre iernile de altădată, nămeții de zăpadă, obiceiurile de a merge în grup la colindat, din casă în casă, parcă sunt tot mai rare.
Momentul a fost pus în scenă în versuri, cu rimă, deoarece la această vârstă sunt mai ușor de memorat. Decorul a fost realizat din covoare țărănești, doi copii au jucat rolul gazdelor, iar pe fundal rula melodia Narcisei Suciu, „Galbenă gutuie”. Copiii au fost îmbrăcați în costume populare și au cerut moșului păpuși, culori, mașinuțe și nu drone, telefoane performante, hoverboard, cum se întâmplă în prezent.

Scopul activității

Păstrarea tradițiilor de ieri și de astăzi, în spiritul respectării diversității culturale.

Obiectivele educaționale ale activității

  • să recepteze mesaje orale în contextul de comunicare variate;
  • să interacționeze cu ceilalți colegi, respectând munca în echipă;
  • să respecte succesiunea logică evenimentelor;
  • să respecte intonația, ritmul și pauza în concordanță cu mesajul transmis.
  • Relevanța activității

    Sunt convinsă că această serbare se poate realiza de către orice școală, indiferent de vârsta elevilor, pentru că obiceiurile noastre și tradițiile trebuie promovate pentru a nu fi uitate, iar faptul că trăim într-o eră a tehnologiei trebuie acceptată. Totul va fi din ce în ce mai performant, nume evoluează din ce în ce mai mult, iar noi nu putem să împiedicăm evoluția. Dar putem să le amintim copiilor cum era odată să știe că părinții și bunicii lor au trăit astfel de vremuri. Și iată un subiect pe care îl pot avea copiii cu părinții /bunicii lor, un subiect care îi apropie unii de alții, dezvoltându-le afectivitatea, dragostea de tradiții, obiceiuri, imaginația și comunicarea, dicția.