Descriere

Clubul GreenImpact Cavalerii Turnului Ȋnclinat din Ruși este un club de inițiativă comunitară pentru tineri, aflat sub egida Fundației Noi Orizonturi și are scopul de a promova patrimoniul local și eco-turismul. Din acest club fac parte peste 30 de elevi ai Școlii Gimnaziale Ruși, dar și elevi ai Școlii Gimnaziale Slimnic, precum și absolvenţi ale acestora. Proiectul s-a bazat pe aportul a aproximativ 60 de tineri voluntari. Dintre aceștia, permanenți au fost 30 de cavaleri-voluntari( elevii din cls. V-VIII). Elevii-cavaleri sunt împărțit după abilități în cavaleri ai sforii, lemnului și pielii, realizând astfel produse unicat din cele trei materii prime. Clubul Cavalerii Turnului Inclinat a cunoscut recunoașterea județeană și națională: Gala Tineretului din România- Locul III, secțiunea implicare socială și voluntariat, și Premiul Special Junior ONG; Gala Tineretului Sibian, cel mai bun proiect pentru tineret, 2018 si 2019; Diploma Centenarului, decernată de C.J.Sibiu pentru activitatea de patrimoniu; Gala Voluntarilor din România, finaliști, Gala Tineretului din Mediul Rural din Romania, 3 premii. Inter si transdisciplinaritatea s-a realizat cu limba romana,engleza si germana, istorie, educatie civica, geografie, biologie, educatie tehnologica, arte plastice. Parteneri si parteneriate: Primaria Slimnic-spatiu si suport financiar, Primaria Sibiu- spatiu pietonala balcescu, C.J.Sibiu- program judetean gradinarit, Muzeul Astra- invitatie atelier mestesugaresc, Directia Judeteana pentru Cultura Sibiu-aprobare montare panouri informare turistica, Fundatia Comunitara Sibiu-proiect aprobat amenajare popas turistic, Fundatia Noi Orizonturi-mentorat si suport logistic, Biserica Slimnic, Rusi si Veseud- ateliere de lucru si spatii la dispozitie.

Scopul activității

Înființarea clubului școlar Cavalerii Turnului Înclinat a fost determinată de nevoia creșterii motivației elevilor de a se împlica activ în problemele comunității, activitățile extrașcolare, precum și stimularea elevilor prin metode și tehnici de educație nonformală pentru a preveni declinul social și pericolul dificultăților de adaptare la standarde ridicate.

Obiectivele educaționale ale activității

Să enumere și să prezinte obiectivele culturale și de patrimoniu, să știe să confecționeze obiecte hand-made, să aprecieze obiectivele istorice locale. Aceste activități au format elevilor capacități de relaționare între ei, aptitudini de exprimare culturală și ecologică, însușirea deprinderilor de autonomie personală, aptitudini și competențe civice, sociale, interculturale, antreprenoriale, aptitudini și competențe științifice, de comunicare în limba engleză și limba germană

Relevanța activității

Îmbunătățirea viziunii transdisciplinare curriculare. Implicare ridicată în viața comunității locale. Creșterea coeziunii de grup și a stimei de sine. Constientizarea faptului că au lucruri de valoare în comunitate si ca au contribuit la promovarea acestora. Interes ridicat fata de orice priveste orizontul si istoria locala. Proiectele derulate sunt conectate la curricula formala. Mi-am propus ca elevii , sa-si formeze deprinderi civice si cetatenesti, sa socializeze si sa performeze la munca in echipa. Alte obiective ale clubului sunt de a dezvolta la tineri interesul pentru voluntariat, pentru rezolvare a problemelor comunității, de a facilita coumunicarea, cooperarea și munca în echipă la nivelul populației tinere, de a încuraja creația și imaginația. Elevii au putut aplică cu succes învățarea de la clasă la rezolvarea sarcinilor din timpul implementării proiectelor de service learning.