Descriere

Proiectul „Călător în lume” s-a născut în urma apelului Inspectoratului Școlar Județean Harghita, prin vocea Doamnei Inspector Stîngă Manuela. Acest proiect, la rândul său a fost gândit în colaborare cu Parcul MiniTransilvania, Studioul de animație Legendarium și Casa Memorială „Orban Balazs”, din Odorheiu-Secuiesc. După ce a fost implementat și câștigat, proiectul a fost diseminat la nivelul grupului de profesori de limba și literatura română, din județul Harghita. La nivelul școlii, s-au implicat și celelalte cadre didactice, doamna profesoară de sport a însoțit elevii la Odorheiu-Secuiesc, iar doamna psiholog școlar le-a explicat elevilor ce rol au emoțiile în viața noastră. Părinții au sprijinit activitatea educativă și au încurajat inițiativa școlii de a motiva sârguința.
Proiectul didactic „Călător în lume” a urmărit conceperea unei lecții de limba și literatura română, fie online, fie față către față, ca verigă dintr-un întreg, bazându-se pe creativitate și atractivitate.
Proiectul supune atenției perspectivele multiple pe care le are o simplă lecție. Dacă ea urmărește activități care să dezvolte cele 8 competențe cheie, atunci profilul absolventului va fi atins, iar școala și-a făcut datoria. Proiectul se poate aplica și la matematică sau științe, dar și la o limbă străină, deoarece atinge aspecte comune despre care elevii pot vorbi. În plus, utilizarea videourilor la clasă este un deziderat al școlii moderne.
În urma acestui proiect, elevii și-au schimbat atitudinea față de învățare și față de lectură. Unora le-a plăcut excursia în sine, altora li s-a deschis nevoia de poveste, de miraculos.