Descriere
Cunoscând importanța folclorului, a muzicii și dansului popular, am considerat ca o datorie de suflet transmiterea fondului de valori al creației popular, știut fiind faptul că un popor care nu-și păstrează și nu-și cultivă tradițiile, își va pierde identitatea.
De partea vocală m-am ocupat personal, iar dansurile populare au fost realizate împreună cu dna Reghini Mariana, instructor de dans popular.
Am încercat să sădesc în sufletul copiilor dragostea față de creația populară, față de țara în care trăim, învățându-i cântece și dansuri populare reprezentative pentru toate zonele țării.
Am valorificat orele de educație muzicală, limba și literatura română, geografie, istorie, arte vizuale și abilitati practice, căutând, încetul cu încetul, să sădesc în sufletul copiilor dragostea față de creația populară, contribuind la formarea personalității lor umane.
Participăm la toate evenimentele locale dedicate, serbările școlare și la multe concursuri în domeniu.
S-au achiziționat costume populare autentice.
Repetițiile ansamblului se desfășoară săptămânal, în sala de festivități a școlii.
S-au încheiate parteneriate cu Palatul Copiilor Slobozia, Palatul Copiilor Ilfov, Liceul Traian Lalescu Brănești, Școala Nr. 1 Brănești, cu prilejul participării la concursurile în domeniu etc.
Obiectivele educaționale ale activității
Relevanța activității
În cadrul ansamblului se află și eleva V-T M. A., din clasa a IV-a A, copil cu cerințe educative speciale. Eleva s-a adaptat foarte bine în ansamblu și a reușit să memoreze versurile tuturor cântecelor din repertoriul ansamblului, în condițiile în care în activitățile de la clasă memorează foarte greu chiar și 2-3 strofe dintr-o poezie. S-a adaptat și dansului popular, chiar dacă are probleme de coordonare motrică .
Aceste lucruri mă fac să mă gândesc ca anul următor să încerc să integrez în cadrul ansamblului și alți copii cu cerințe educative speciale, deoarece cântecul și dansul popular pot constitui o terapie prin artă, cu rezultate favorabile dezvoltării psihice și emoționale a copilului.