Descriere

Printr-un parteneriat solid cu Primăria comunei Sita Buzăului, Căminul Cultural Sita Buzăului și cu școli atât din județ, cât și din țară, la inițiativa doamnei profesor Buzea Otilia, printr-o colaborare strânsă cu colegii din școală a pornit proiectul „ActorFest-teatru în comuna ta” într-o perioadă critică în care legătura fizică nu mai exista, iar online-ul era la ordinea zilei. Proiectul a demarat la începutul lunii noiembrie cu transmiterea informațiilor legate de desfășurarea unui festival de teatru pentru școli. A fost creat și popularizat link-ul pentru înscrierea școlilor care și-au exprimat intenția participării. A fost creată pagina de Facebook a festivalului, unde a început promovarea evenimentului. Fiind un eveniment online, echipajele înscrise în concurs trebuiau să realizeze un filmuleț de maxim 2 minute cu prezentarea echipajului lor și a piesei pe care urmau să o joace. Începând cu data de 25 noiembrie aceste filmulețe au fost postate pe pagina de Facebook a festivalului ca o promovare a ceea ce urma să se întâmple în data de 29 noiembrie 2020. Filmulețele de prezentare au fost realizate de elevi, prin urmare aceștia au avut parte de provocări diverse prin acest proiect: interpretarea artistică, filmarea momentelor (unii dintre ei au devenit cameramani) și realizarea prezentărilor prin folosirea anumitor programe.
Tot ce s-a întâmplat pentru ei, pentru școală și pentru comunitate a fost inedit. Creativitatea, originalitatea, cooperarea, spiritul de echipă, gândirea critică și nu în ultimul rând tehnica digitală fără de care ar fi fost imposibilă realizarea proiectului au condus la succesul acestuia.
Scopul activității l-a constituit dorința creării unor noi contexte de punere în valoare a personalității fiecărui elev în parte, de stimulare a creativității și gândirii critice, de dezvoltare a competențelor lingvistice, digitale, sociale ale elevilor implicați în acest proiect, dar și dorința de a fi din nou alături de oameni și printre oameni, oferindu-le prin intermediul acestui proiect 4 ore veritabile de hrană pentru suflet, o porție sănătoasă de teatru, de zâmbete, de culoare chiar și online. Prin urmare, în vremuri de pandemie, scopul proiectului a fost unul foarte clar: exprimarea liberă prin intermediul artei dramatice și oferirea unor momente culturale deosebite care le-au lipsit în mod special copiilor, dar și adulților.
Printre obiectivele educaționale ale activităţii se pot aminti: valorificarea talentului şi a aptitudinilor artistice ale copiilor; educarea trăsăturilor pozitive de voinţă şi caracter; promovarea prieteniei şi coperării între copii prin realizarea de activităţi educative între membrii instituţiilor partenere; integrarea copiilor cu dificultăți de adaptare și învățare; oferirea unor contexte prielnice dezvoltării mentale/psihice/emoționale copiilor care trăiesc în case familiale, care fac parte din grupuri dezavantajate sau din familii monoparentale.
Prin activitățile proiectului s-a urmărit dezvoltarea capacităţiii de a comunica prin intermediul artei; dezvoltarea spiritului de echipă; dezvoltarea competențelor lingvistice, digitale, sociale, antreprenoriale și culturale ale elevilor participanți.
S-a urmărit de asemenea implicarea comunității atât în plan fizic și economic în vederea susținerii activităților, dar și în plan emoțional-afectiv la prezentarea momentelor artistice rezultate.