Descriere

La intrarea în sala de clasă, voluntarii au fost întâmpinaţi de exploratori cu pâine, sare, nuci şi mere. Elevii şi-au exersat abilităţile de a se exprima în diferite limbi străine, invitând musafirii în sala de clasă. Prin intermediul brainstorming-ului, copiii puteau expune cuvinte cunoscute şi atracţii turistice din fiecare zonă. Au aflat care sunt formulele de salut şi cum se pronunţă culorile în fiecare limbă. De asemenea, au fost puşi în postura de a ghici, in funcţie de ţinuta purtată, meseriile pe care le practicau anumite personalităţi din diferite ţări, pe baza fotografiilor. Elevii au putut călători imaginar prin toată lumea cu ajutorul jocurilor, cântecelor sau dansurilor pregătite de tinerii europeni. Pentru aceste ateliere, pe un paşaport „Aici-Acolo”, copiii primesc ştampilele unor vize de jucărie, înainte de a „pleca” în altă ţară.

Scopul activității

Din toate activităţile desfăşurate, am ales să expun in detaliu atelierele care fac parte din proiectul AICI-ACOLO, realizate în parteneriat cu Asociaţia A.C.T.O.R., sub egida Erasmus+. Programul propus de A.C.T.O.R. este unul experienţial şi ludic şi aduce diversitatea culturală în sistemul educaţional românesc. Astfel că, în fiecare lună, tineri din ţări diferite au venit să prezinte propria identitate culturală copiilor din cele 10 clase înscrise in proiect, prin activităţi care să le trezească interesul în direcţia cunoaşterii şi înţelegerii diversităţii culturale, precum şi a valorilor care stau la baza Uniunii Europene. În perioada anului şcolar 2018-2019, acest program a adus în faţa copiilor voluntari din: Spania, Italia, Portugalia şi Franţa. Activităţile au drept scop dezvoltarea capacităţii de observare a diferenţelor dintre limbile vorbite în diferite ţări. Învăţarea unor cântece şi poezii potrivite vârstei şi înţelegerii lor în limbi străine, cunoscând şi sensul cuvintelor. Dezvoltarea atenţiei vizuale, înţelegerea logică a unor simboluri culturale, înţelegerea şi memorarea prin joc a unor legende specifice ţărilor cu care vin in contact. Dezvoltarea capacităţii de concentrare şi integrare în armonia unui grup. Dezvoltarea atenţiei. Observarea şi înţelegerea diversităţii şi obiceiurilor de pe alte meleaguri. Dezvoltarea toleranţei faţă de alte obiceiuri culinare şi de miros. Înţelegerea logică a formării gustului pentru anumite mâncăruri ale unei culturi, în legătură cu locul geografic şi posibilităţile de a cultiva anume legume sau fructe. Descoperirea noţiunilor de bază din geografie. Observarea asemănărilor şi ale diferenţelor dintre jocurile si poveştile copiilor din diferite ţări şi înţelegerea logică a motivelor care conduc la aceste diferenţe. Testarea altui mod de a înţelege jocul. Cunoaşterea unor personalităţi artistice europene şi a unor forme de artă inedite şi de interes pentru grupele de vârsta vizate.

Obiectivele educaționale ale activității

Am realizat un parteneriat cu Asociaţia A.C.T.O.R., prin intermediul căruia copiii au beneficiat de activităţi care au avut un conţinut atractiv, diversificat, în funcţie de voluntarii care ne vizitau.

Activităţile au avut drept obiectiv interacţiunea copiilor cu toate aceste culturi, prin jocuri centrate mai mult pe stimularea cunoaşterii prin cele 5 simţuri: vizual, auditiv, olfactiv, gustativ, tactil, dar şi pe informaţie şi concept intelectual.

Aşadar, în fiecare clasă implicată în proiect, activităţile s-au desfăşurat prin intermediul unor metode noi, inedite în România, specifice fiecărei ţări de provenienţă a voluntarilor. Toate acestea au condus la câştigarea unor noi competenţe din punct de vedere profesional, precum şi la colectarea unui bagaj complex de informaţii legate de copilărie (şi copii) din alte ţări europene.

Un obiectiv important al atelierelor „Aici-Acolo” a fost acela de a creea o punte de comunicare interculturală între tinerii europeni şi elevii români.

De asemenea, am urmărit atingerea următoarelor obiective:

  • Observarea, înţelegerea şi conştientizarea diferenţelor culturale prin stimuli auditivi.
  • Observarea, înţelegerea şi conştientizarea diferenţelor culturale prin stimuli vizuali şi cromatici.
  • Observarea, înţelegerea şi conştientizarea diferenţelor culturale prin stimuli auditivi combinaţi cu cei kinetici.
  • Observarea şi redarea ritmurilor şi dansurilor specifice culturilor implicate prin simţul gustului şi al mirosului specific culturilor implicate.
  • Înţelegerea diversităţii culturale prin analizarea şi testarea jocurilor copiilor din diferite ţări.
  • Observarea unor evenimente artistice celebre, a formelor de artă şi cunoaşterea personalităţilor marcante.
  • Relevanța activității

    În clasa mea există copii care nu ştiu să se bucure de ce e nou. Se tem de schimbare. Există copii care işi roagă părinţii să nu îi înscrie la activităţile extraşcolare de teama necunoscutului. Aceştia au profitat din plin de activităţile acestui proiect, bucurându-se cu tot sufletul de fiecare stimul. Drept urmare, consider că activităţile realizate în cadrul proiectului au fost un succes inclusiv pentru elevii speciali ai clasei mele.