Descriere
Proiectul s-a dorit a fi unul complex prin care să se organizeze activități STEAM tocmai pentru a stârni curiozitatea științifică a școlarilor. Complexitatea proiectului se datorează atât ariilor în care se înscriu activitățile, cât și a partenerilor implicați, fiecare fiind specializați pe un anumit domeniu de activitate. Copii desfășoară experimente științifice și activități practice care includ activități de robotică, la activități referitoare la alcătuirea unei alimentații echilibrate și chiar reconstituirea unor tradiții specifice regiunii în care este amplasat orașul Galați, totul plecând de la stupul de albine.
Obiectivele urmărite pentru cei 100 de beneficiari direcți au vizat:
• stimularea implicării voluntare a copiilor în activități STEM;
• promovarea și valorizarea potențialului individual şi de grup;
• stimularea și încurajarea elevilor de a se implica de mici în dezvoltarea de proiecte tehnice cu perspectiva orientării profesionale și a dezvoltării unor abilități specializate;
• stimularea și încurajarea elevilor de a se implica de mici în dezvoltarea de proiecte cu impact social.
Activitățile propuse în cadrul proiectului s-au axat pe ”making by doing”, astfel că toți beneficiarii direcți au avut contact nemijlocit și au experimentat ei înșiși. Ceea ce au făcut în cadrul proiectului, au dus acasă, au povestit părinților, prietenilor și au pus în aplicare ceea ce au învățat. Semnificativ este că , unii dintre copii și-au creat o rutină în a consuma o linguriță de miere de albine dimineața/seara sau au început să consume limonadă îndulcită cu miere de albine în locul sucurilor acidulate.
De asemenea, părinții au început să observe în jur ( exemplu la cumpărături) diferite obiecte sau roboți sau jocuri care au legătură cu proiectul 3D_Honey. Așa au apărut în proiect cele 4 albinuțe supra dimensionate telecomandate. Dincolo de acest aspect au luat legătura cu prieteni, cunoștințe care pot susține/ implica în derularea de activități( exemplu vizita la stupină). Au promovat proiectul pe paginile personale de socializare astfel încât s-au primit solicitări pentru derularea de activități și pentru alți copii din alte unități școlare.
Impactul proiectului a fost ușor de constat încă de la începutul derulării lui când discutând cu posibilii mentori în cadrul proiectului au fost foarte deschiși, ba chiar au venit cu propuneri de activități sau propuneri de mentori.
Chiar dacă proiectul s-a desfășurat în condiții restrictive, beneficiarii au încercat să realizeze ”3D_Honey de acasă”: experimente pentru testare densității mierii de albine sau testarea mierii adevărate, rețeta bunicii: brioșe cu miere de albine, fursecuri cu miere de albine, faguri cu miere de albine, etc. sau construcția stupului de albine folosind materiale diverse ce pot fi reciclate, reutilizate sau folosirea de aplicații digitale într-o perioadă în care învățarea se face mai mult online.
Proiectul „3D_Honey – mierea de albine de la stup la imprimare 3D” este finanțat de Fondul Științescu, gestionat de Fundația Comunitară Galați.